A Comfy Cozy Family Friendly Basement

One of my long time clients came to me to help turn their underused basement into a fun and comfortable family hang out space. It was such a fun project to work on and it's turning into a pretty great before and after. Today we wanted to share the before pics and our plan. We will be sharing the afters in a couple weeks after the last couple of pieces arrive. (PS this is an out of town client and the entire project was done via emails, phone calls, and text messages. If you live out of town and are interested in our design help don't hesitate to contact us. Some great design plans can be accomplished long distance)

Here was what we were working with: faux wood paneling from the 70s, dated brick fireplace, and a hodge podge mix of old furniture.

The family only had a few requests: a large TV (they were still using the old 30" tube TV they've had for years), the ability to hide the TV to protect it from playful little boys, lots of comfortable seating, a cozy rug, the color navy, and they wanted to incorporate some old concert t-shirts they've been saving for years. Here is what we came up with:

The first challenge was the furniture plan. The room is long and narrow so to maximize seating we placed a large sectional in the corner and competed the seating group with a club chair and 3 ottomans that are easy to move out of the way to play Wii and could be used as extra seating. We placed a game table on the other side of the room. We thought it would be a great place for food during parties or a great place to color, craft, do puzzles, or play board games.

All of the furniture and fabrics have clean lines with a subtle retro vibe. The large sectional is a great tweed fabric that is almost bullet proof and the entire thing is anchored with a plush faux fur rug. We love the personality the cowhide ottomans bring into the space.

Next we tackled the fireplace and built ins. We thought painting out the brick a warm medium gray would be a great way to update it. Rather than doing the built ins in a more typical white finish, we opted for dark charcoal gray with a lot blue tones in it. We also wanted to address the dated brick mantel. We thought wrapping it in wood to match the existing beams was a great way to cover up the brick and tie the space together. We like bringing in warm and natural elements into gray spaces to warm them up a bit and keep them from feeling sterile.

The original design kept the built ins vertical but they just didn't have enough room to accommodate the new large TV (which was the husband's only necessity in the room. He has been waiting a long time for new TV though so who can blame him.) It was determined that wall to wall built ins kept beneath the windows was the best way to go. Here is the revised design:

The doors hiding the TV became a bit of an issue. We had originally planned using doors that opened and recessed in but because the doors were wider than the depth of the cabinet they would stick out when open which wasn't going to work for us. Sliding barn doors were our best option. I'm so grateful for the little hiccups we had along the way with the built in because I really loved the design we ended up with.

Our last challenge was to bring in some personality with framed concert T shirts. We found some great shadow boxes that allowed the T shirts to really become art. A series of them will hang in a row above the sofa.

After photos of the complete space will be coming soon. For now here are a couple of sneak peeks we shared on instagram.

Pamela JensenComment